برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
بررسیهای تجربی نشان میدهد که رابطهی قویای بین نااطمینانی نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی بلندمدت و عملکرد متغیرهای کلان اقتصادی نظیر سرمایهگذاری، تراز پرداختهای خارجی و رشد اقتصادی وجود دارد. لذا در این تحقیق سعی شده است که به طور تجربی به بررسی و پیشبینی تأثیر نااطمینانی نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران با استفاده از روش شبکههای عصبی مصنوعی پرداخته شود. برای این منظور در ابتدا نااطمینانی نرخ ارز با به کارگیری الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیمیافته(GARCH)، محاسبه شده است. سپس تأثیر این نااطمینانی در نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران با توجه به شبکههای عصبی مصنوعی، مورد آزمون قرار گرفته است. برای این مهم، نخست شبکهی مناسب از نظر معیارهای ارزیابی همچون ضریبتعیین و میانگین مربعات خطا، تبیین و سپس با توجه به شبکهی آموزش دیده به بررسی فرضیه تحقیق پرداخته شد. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی نرخ ارز تأثیر منفی امّا خفیف روی رشد اقتصادی ایران در طی سالهای اخیر داشته است امّا انتظار بر آن است که این تأثیر در سالهای آتی، از معناداری بالاتری برخوردار باشد.
کلید واژه: نااطمینانی نرخ ارز، الگوی GARCH، رشد اقتصادی ایران، شبکهی عصبی مصنوعی؛
طبقهبندی JEL :F36،F31؛
فهرست طلب
عنوان فحه
فصل 1- کلیّات تحقیق 1
1-1- مقدمه 2
1-2- تعریف مسئله و بیان سؤالهای اصلی تحقیق 3
1-3- سؤال اصلی تحقیق 5
1-4- ضرورت انجام تحقیق 5
1-5- فرضیه تحقیق 5
1-6- اهداف اساسی تحقیق 5
1-7- استفاده کنندگان از نتیجهی پایاننامه 5
1-8- روش و ابزار گردآوری اطلاعات 5
1-9- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات 6
1-10- واژگان کلیدی 6
فصل 2- ادبیات تحقیق و مبانی نظری 7
2-1- مقدمه 8
2-2- مطالعات داخلی 8
2-3- مروری بر مطالعات داخلی شبکهی عصبی در حوزهی اقتصاد 9
2-4- مطالعات خارجی 10
2-5- مروری بر مطالعات خارجی شبکهی عصبی در حوزهی اقتصاد 16
فصل 3- تصریح مدل و روشهای مورد استفاده 19
3-1- مقدمه 20
3-2- مدل ARCH 21
3-3- مدل GARCH 22
3-4- شبکهی عصبی 23
3-4-1- تاریخچه………………………………….. ………………………………….. 23
3-4-2- مفهوم شبکه 24
3-4-3- شبکه عصبی مصنوعی 25
3-4-4- مدلسازی شبکه عصبی 27
3-4-5- شبکههای پرسپترون چند لایه 28
3-4-6- آموزش شبکه به روش پس انتشار خطا 29
3-4-7- الگوریتم پس انتشار خطا 30
3-4-8- روند شبیه سازی مسائل 31
3-4-9- مزایای شبکههای عصبی مصنوعی 32
3-5- تصریح مدل 33
فصل 4- تخمین مدل و تحلیل نتایج 39
4-1- مقدمه 40
4-2- دادهها و منابع آماری 40
4-3- محاسبه نااطمینانی نرخ ارز با توجه به الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیمیافته(GARCH) 40
4-4- معیارهای ارزیابی 44
4-5- نتایج شبکهی عصبی مصنوعی 45
4-5-1- تقسیم بندی دادهها 45
4-5-2- طراحی شبکه 45
4-5-2-1- نرمال کردن دادهها 45
4-5-2-2- مشخصات آماری متغیرهای حاضر در مدل 46
4-5-2-3- انتخاب شبکه 47
4-5-2-4- توابع انتقال…………………………… …………………………… 47
4-5-2-5- تعیین تعداد لایهها و نرونهای هر لایه 48
4-5-3- خروجی گرفتن از شبکه آموزش دیده 49
4-6- جمعبندی 53
فصل 5- نتیجهگیری و پیشنهادات 55
5-1- مقدمه………………………………………. ………………………………………. 56
5-2- نتیجهگیری 56
5-2-1- آزمون فرضیه 57
5-3- پیشنهادهای اجرایی 57
5-4- پیشنهادهای تکمیلی 57
1-1- مقدمه
نرخ ارز از متغیرهای مهم کلان اقتصادی است که از طریق مختلف بر متغیرهای اسمی و واقعی اقتصاد، تأثیر میگذارد. در کشور ایران، این نرخ در دورههای مختلف تغییرات زیادی در ارزشگذاری داشته است، در دورههایی نرخهای چندگانه ارز وجود داشتهاند. در حال حاضر نیز دو نرخ رسمی و نرخ رقابتی وجود دارد که نرخ رسمی توسط بانک مرکزی اعلام میشود و نرخ رقابتی ارز، همان نرخ ارز در بازار آزاد است. تقسیم بندی دیگری نیز برای نرخ ارز وجود دارد که طبق آن نرخ ارز به دو گروه نرخ ارز اسمی و واقعی طبقهبندی میشود. نرخ ارز واقعی از حاصلضرب نرخ ارز اسمی در نسبت قیمتها به دست میآید.
نرخ ارز هم بخش تقاضای کل اقتصاد را از مسیر خالص صادرات و تأثیرگذاری بر ذخایر بانک مرکزی و نیز بخش عرضهی اقتصاد را از مسیر کالاهای واسطهای وارداتی تحت تأثیر قرار میدهد. ریسک ناشی از نااطمینانی نرخ ارز از جمله مقولاتی است که همواره به عنوان مشکلی برای اقتصاد کشور، خصوصاً بخش تجارت خارجی مطرح بوده است.
شکل 1‑1 روند نرخ ارز در بازار آزاد(نرخ ارز غیر رسمی)
مأخذ: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
1-2- تعریف مسئله و بیان سؤالهای اصلی تحقیق
در ادبیات اقتصادی، از چندین دهه گذشته تا به حال مبحث رشد اقتصادی، حوزهی پویای مطالعات و تحقیقات اقتصاد کلان را به خود اختصاص داده است. اقتصاددانان پیوسته در تلاش هستند تا با استفاده از مدلسازی نظری و تجزیه و تحلیل تجربی، عوامل مؤثر بر رشد را شناسایی کنند. اساساً در زمینهی رشد، سه مدل عمده وجود دارد که عبارتند از مدل رشد هارود[1]-دومار[2]، مدل رشد نئوکلاسیک و مدلهای رشد درونزا. تلاش هارود- دومار انگیزش اساسی را در زمینهی شکلگیری نظریات رشد فراهم کرد. پس از آن نظریات سولو[3] با تغییر برخی از فروض نظریهی هارود-دومار، محور و هسته مدلهای رشد نئوکلاسیک گردید که این مدلها به دلیل سادگی و سهولت کاربرد، مورد استفاده بسیاری از کشورهای در حال توسعه قرار گرفتند. در این چارچوب، رشد پایدار به پیشرفت فنی و رشد جمعیت بستگی دارد که هر دو نسبت به مدل برونزا هستند. سپس در پاسخ به کاستیهای مدل رشد نئوکلاسیک، افرادی مانند لوکاس[4]، رومر[5] و بارو[6] الگوهایی را طراحی کردند که در آنها رشد یکنواخت میتواند به طور درونزا تحقق یابد(گرجی و مدنی،1382).
نرخ ارز متغیری است که بیش از سایر متغیرها با بخش خارجی اقتصاد ارتباط مستقیم و تنگاتنگ دارد. امروزه، ارزش پول کشورها نه تنها تحت تأثیر سیاستهای داخلی هر کشور است، بلکه نوسانات ارزی در بازارهای جهانی نیز بر ارزش پول و به تبع آن بر تجارت خارجی آنها مؤثر میباشد. نرخ ارز یکی از مهمترین متغیرها در تعیین قیمت صادرات و واردات است. بنابراین عدم اطمینان در نرخ ارز باعث عدم اطمینان در قیمتهای آتی کالاها و خدمات میشود. از آنجا که عوامل اقتصادی تصمیمگیریهای خود را در زمینههای تولید، سرمایهگذاری و مصرف بر پایهی اطلاعاتی که سیستم قیمتها برای آنها فراهم میسازد پیریزی میکنند، لذا در صورتی که قیمتها نااطمینان پیشبینی شوند کیفیت این تصمیمگیریها کاهش خواهد یافت. نااطمینانی نرخ ارز هم بخش تقاضای کل اقتصاد را از مسیر خالص صادرات و تأثیرگذاری بر ذخایر بانک مرکزی و نیز بخش عرضهی اقتصاد را از مسیر کالاهای واسطهای وارداتی تحت تأثیر قرار میدهد. ریسک ناشی از نااطمینانی نرخ ارز از جمله مقولاتی است که همواره به عنوان مشکلی برای اقتصاد کشور، خصوصاً بخش تجارت خارجی مطرح بوده است (مرادپور اولادی، ابراهیمی و عباسیون؛ 1385).
شبکه عصبی به عنوان یکی از پُر استفادهترین روشها در زمینهی طبقهبندی، تشخیص الگو و پیشبینی سری زمانی میباشد. قدرت بالای تشخیص انواع الگوهای موجود در دادههای بازار، تقریب توابع پیچیده، پایداری و انعطافپذیری آن در برابر تورش دادهها، از مشخصات بارز و توانمند شبکههای عصبی میباشد. به طوری که دومین زمینهی پر کاربرد استفاده از شبکههای عصبی را پیشبینی سری زمانی به خود اختصاص داده است. این همه مزیت و در کنار آن ضعف مفرط روشهای خطی در جهت بررسی الگوهای موجود در یک سری دادههای غیرخطی، عدم پایداری این روشها در برابر اخلالات در دادههای جهان واقعی، شبکههای عصبی را به روشی پیشرو در پیشبینی انواع سریهای زمانی بدل کرده است(پور کاظمی، افسر و نهاوندی؛ 1384).
انواع مختلفی از شبکههای عصبی وجود دارد که با توجه به اهداف تحقیق میتوانند مورد استفاده قرار گیرند که در این تحقیق از شبکهی عصبی چند لایه پیشخور استفاده شده است. شبکهی عصبی چند لایه پیشخور مثالی از شبکهی عصبی آموزش داده شده با ناظر است.
یکی از مهمترین پیشرفتهای شبکهی عصبی، کشف الگوریتم یادگیری پس انتشار خطا برای تنظیم وزنهای ارتباط دهنده در شبکهی عصبی چند لایه پیشخور است. در این الگو قبل از شروع آموزش شبکه، وزنهای ارتباط دهندهی واحدهای پردازشگر شبکهی عصبی چند لایه به صورت تصادفی مقداردهی میشوند. در مرحلهی بعد، بردارهای ورودی الگوهای آموزش دهنده به شبکه طراحی شده و سپس با پیشرفت در شبکه، خروجی شبکه محاسبه میشود. خروجیهای مطلوب واحدهای پردازشگر لایهی خروجی با خروجی محاسبه شده توسط شبکه مقایسه و مقدار خطا بر اساس توابعی مثل میانگین مربعات خطا و مجموع مربعات خطا محاسبه میشود. در نهایت از این خطا به عنوان معیاری برای تنظیم وزنهای ارتباط دهندهی لایهی خروجی و دیگر لایهها استفاده میشود. میزان تابع خطا نشان دهندهی همگرایی شبکهی آموزش داده شده در هر مرحله از آموزش است و خطای شبکه در هر مرحله از طریق تنظیم و اصلاح وزنهای ارتباط دهندهی واحدهای مختلف کاهش مییابد(قرهآغاجی و همکاران،1384).
با توجه به ساختار بازار ارز در ایران و همچنین تناقضی که در ارزش گذاری پول ملی وجود دارد که از یک طرف اگر نرخ ارز را بازار ارز تعیین کند کمتر از حد و اگر بر اساس تصمیمات صادراتی دولت تعیین شود بیشتر از حد تعیین میگردد لذا در این صورت نوعی نااطمینانی در نرخ ارز شکل گرفته و میگیرد. حال مسئلهی اصلی این است که این نااطمینانی چه تأثیری میتواند بر رشد اقتصادی داشته باشد، لذا پیشبینی و بررسی تأثیر نااطمینانی نرخ ارز از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود.
1-3- سؤال اصلی تحقیق
آیا نااطمینانی نرخ ارز باعث کاهش رشد اقتصادی ایران میشود؟
1-4- ضرورت انجام تحقیق
انحراف نامناسب نرخ ارز حقیقی یکی از عوامل اصلی تعیین کننده عملکرد نامناسب اقتصادی در سطح کلان است. بررسیهای تجربی نشان میدهد که رابطهی قویای بین انحراف نرخ ارز از مسیر تعادلی بلندمدت و عملکرد متغییرهای کلان اقتصادی نظیر سرمایهگذاری، تراز پرداختهای خارجی و رشد اقتصادی وجود دارد. لذا در این مطالعه سعی شده است به طور تجربی و با استفاده از ابزار شبکههای عصبی به پیشبینی اثر این انحراف بر رشد اقتصادی ایران پرداخته شود.
1-5- فرضیه تحقیق
نااطمینانی نرخ ارز تأثیر منفی بر رشد اقتصادی ایران دارد.
1-6- اهداف اساسی تحقیق
هدف از این تحقیق پیشبینی تأثیر نااطمینانی نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران با استفاده از شبکههای عصبی است.
1-7- استفاده کنندگان از نتیجهی پایاننامه
سیاستگذاران اقتصادی با استفاده از نتایج این تحقیق و با توجه به اثری که نااطمینانی نرخ ارز میتواند بر رشد اقتصادی کشور داشته باشد میتوانند سیاستهای مناسب را در جهت اعمال رفتار صحیح و مناسب در برابر نرخ ارز و نوسانات آن برای دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار اتخاذ کنند.
1-8- روش و ابزار گردآوری اطلاعات
در این مطالعه دادههای مربوطه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک جهانی گردآوری میشود.
1-9- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
در این تحقیق ابتدا با استفاده از مدل ARCH تعمیم یافته(GARCH) نااطمینانی نرخ ارز محاسبه شده و به عنوان یک متغیر مستقل معرفی میشود.
سپس با توجه به مدل تصریح شده برای اقتصاد ایران و با استفاده از شبکههای عصبی به بررسی فرضیه تحقیق پرداخته میشود.
1-10- واژگان کلیدی
نااطمینانی نرخ ارز: ارزشگذاری دوگانهی پول ملی بر طبق عملکرد بازار ارز و یا ارزشگذاری بر اساس اهداف بانک مرکزی(دولت) که برای نمونه میتوان به هدف تشویق صادرات غیرنفتی اشاره کرد، میباشد.
رشد اقتصادی: رشد تولید ناخالص داخلی یا ملی؛
شبکههای عصبی: شبکههای عصبی نوعی مدلسازی ساده انگارانه از سیستمهای عصبی واقعی هستند که کاربرد فراوانی در حل مسائل مختلف در علوم دارند. حوزه کاربرد این شبکهها آن چنان گسترده است که از کاربردهای طبقهبندی گرفته تا کاربردهایی نظیر پیشبینی، درونیابی، آشکارسازی و … را شامل میشود. شاید مهمترین مزیت این شبکهها، توانایی وافر آنها در کنار سهولت استفاده از آنها باشد.
فصل 2- ادبیات تحقیق و مبانی نظر
2-1- مقدمه
نرخ ارز از جمله موضوعاتی است که به دلیل تأثیرپذیری از و تأثیرگذاری بر بسیاری از متغیرهای اقتصادی، حجم زیادی از مطالعات تجربی در اقتصاد بینالملل را به خود اختصاص داده است. تنوع و امکان بسط مباحث نرخ ارز و بررسی ارتباط آن با متغیرهای نظیر سرمایهگذاری، تجارت خارجی و رشد اقتصادی، سبب گردیده تا کاوشهای نظری و تجربی بسیاری در این زمینه صورت گیرد. مروری بر مطالعات رشد اقتصادی ایران، حاکی از طیف گستردهای از مطالعات انجام شده در دورههای زمانی مختلف و با روشهای متفاوت است امّا پژوهشهای مربوط به برآورد نرخ ارز واقعی، اندازهگیری نااطمینانی آن و نیز رابطهی آن با عملکرد اقتصاد کلان سابقهی چندانی در داخل کشور ندارد.
در زمینهی کاربردهای شبکههای عصبی در پیشبینی متغیرهای مختلف نیز تحقیقات و مطالعات گستردهای در شاخههای علوم مختلف صورت گرفته است. همچنین مطالعاتی نیز به مقایسهی بین روشهای خطی و غیرخطی در پیشبینی مسائل مختلف انجام شده است.
در این بخش به ذکر نمونههایی از مطالعات انجام گرفته، پرداخته میشود.
2-2- مطالعات داخلی
مقالهای که توسط مرادپور اولادی، ابراهیمی و عباسیون(1385) نوشته شده، اثر نوسانات نرخ ارز را بر سرمایهگذاری بخش خصوصی مورد بررسی قرار داده است. در این مقاله نرخ ارز و سرمایهگذاری بخش خصوصی و روند تغییرات آنها برای دورهی زمانی 1383- 1353 برای ایران در نظر گرفته شده است. نتایج این تحقیق نشان از تأثیر معنادار و منفی نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر سرمایهگذاری بخش خصوصی دارد. در مطالعهای مشابه که توسط عسگری(1387) صورت گرفته، اشاره شده است که بررسی ارتباط نرخ واقعی ارز و نوسانات آن با صادرات بخش صنعت در اقتصاد ایران بعنوان ارتباط دهنده اقتصاد ملی با اقتصاد جهانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. از این رو، این مقاله به ارزیابی اثر نوسانات نرخ واقعی ارز بر صادرات بخشهای منتخب صنعتی به تفکیک کدهای دو رقمی ISIC (کدهای 32، 35 و 37) در طی دوره (4)1385- (1)1352 و برآورد میزان تأثیرپذیری صادرات این بخشها از نوسانات نرخ واقعی ارز در بلندمدت و کوتاهمدت و شبیهسازی شوک در نوسانات نرخ ارز بر صادرات صنعتی میپردازد. نتایج عبارتند از: 1-در بلندمدت نوسانات نرخ ارز واقعی بر صادرات بخش صنایع نساجی، پوشاک و چرم(کد 32) اثر منفی دارد. 2-در بلندمدت نوسانات نرخ ارز واقعی بر صادرات بخش صنایع شیمیایی و زغال سنگ، لاستیک و پلاستیک(کد 35) اثر منفی دارد. 3-در بلندمدت نوسانات نرخ ارز واقعی بر صادرات بخش صنایع تولیدات فلزات اساسی(کد 37) اثر منفی دارد. همچنین هدف اصلی از مقالهای که توسط کازرونی و رستمی(1386) گردآوری شده، بررسی اثرات نامتقارن نوسانات نرخ ارز بر تولید واقعی و قیمت در ایران میباشد. در این مقاله برای بررسی اثرات شوکهای نرخ ارز، در مرحله اول با استفاده از فیلتر هودریک -پرسکات، شوکها را به صورت شوکهای پیشبینی شده و پیشبینی نشده نرخ ارز تجزیه شدهاند. در مرحلهی بعد تأثیر آنها بر روی تولید واقعی و قیمت، بررسی شده است. نتایج برآورد حاکی از اثرات نامتقارن نوسانات نرخ ارز بر تولید واقعی و قیمت میباشد و شوکهای پیشبینی شده و پیشبینی نشده نرخ ارز به صورت متفاوت از هم بر روی تولید واقعی و سطح قیمتها تأثیر میگذارد به طوری که شوکهای پیشبینی شده نرخ ارز بیشتر از شوکهای پیشبینی نشدهی آن، تولید واقعی را دچار نوسان میکند. در مورد قیمت نیز عکس این حالت مصداق دارد. کازرونی و دولتی(1386) در تحقیقی مشابه به بررسی رابطهی بین نااطمینانی نرخ ارز واقعی و سرمایهگذاری بخش خصوصی در ایران برای دورهی زمانی 1381-1340 پرداختهاند. در این راستا، ابتدا شاخص نااطمینانی نرخ ارز ناشی از نوسان نرخ ارز واقعی از طریق الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیمیافته(GARCH) محاسبه گردیده و به عنوان متغیر جایگزین نااطمینانی نرخ ارز واقعی در نظر گرفته شده است. آنگاه به منظور به دست آوردن رابطهی بین نااطمینانی نرخ ارز واقعی و سرمایهگذاری بخش خصوصی، الگوی پویای خودتوضیح با وقفههای توزیعی(ARDL) بکار گرفته شده است. نتایج تخمین حاکی از منفی بودن اثر نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر سرمایهگذاری بخش خصوصی در کوتاهمدت و بلندمدت است.
2-3- مروری بر مطالعات داخلی شبکهی عصبی در حوزهی اقتصاد
در مورد مطالعات داخلی که در زمینهی استفاده از شبکه عصبی برای پیشبینی صورت گرفته، میتوان به مقالهای که توسط اصفهانیان و امینناصری(1387) گردآوری شده، اشاره کرد. در این مقاله با استفاده از شبکهی عصبی به پیشبینی کوتاهمدت قیمت نفت خام پرداخته شده است. در این تحقیق با استفاده از یادگیری هدایت شده یک مدل شبکهی عصبی برای پیشبینی ماهیانهی قیمت نفت خام، توسعه داده شده است. مشابهاً در مقالهای که توسط پورکاظمی، افسر و نهاوندی(1384) انجام گرفته، تقاضای اشتراک گاز شهری خانگی شهر تهران با استفاده از روش خطیARIMA و روش غیرخطی شبکههای عصبی فازی بررسی و از لحاظ شش معیار، کارایی آنها مقایسه شدهاند. نتایج این تحقیق بیانگر این است که شبکههای عصبی فازی در تمامی شش معیار، عملکرد بهتری نسبت به روشARIMA داشته است. در مطالهای مشابه که توسط کرباسی، اثنیعشری و عاقل(1386) انجام گرفته، با استفاده از مدل شبکه عصبی به پیشبینی و مدلسازی اشتغال بخش کشاورزی در ایران با استفاده از متغیرهای پولی و مالی طی سال 1384-1338 پرداخته شده است. همچنین ابریشمی، مهرآرا، احراری و میرقاسمی(1388) در مقالهای از شبکه عصبی به عنوان ابزاری با قابلیت بالا در مسیریابی و تشخیص روندهای غیرخطی و پیچیده، به ویژه با تعداد مشاهدات محدود، برای الگوسازی و پیشبینی رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت در ایران استفاده کردهاند. علاوه بر این طیبی، آذربایجانی و بیاری(1388) با توجه به اهمیت پیشبینی قیمت محصولات پروتئینی از جمله تخم مرغ، در تحقیقی قیمت این محصول را با استفاده از روش ARCH و شبکههای عصبی مصنوعی برای افقهای زمانی یکماهه، ششماهه و دوازدهماهه پیشبینی کردهاند. در این راستا این فرضیه که شبکه عصبی مصنوعی در پیشبینی قیمت تخم مرغ کارایی بیشتری از روش ARCH دارد، بررسی شده است. دادههای مورد استفاده شامل متغیر قیمت تخم مرغ و دوره مورد مطالعه شامل سالهای 1385-1371 است. نتایج نشان میدهد که شبکههای عصبی مصنوعی در بیشتر افقهای زمانی پیشبینیهای دقیقتری در مقایسه با روش ARCH ارائه میکند. از این رو استفاده از روشهای پیشبینی قیمتی که عمدتاً متکی بر شبکههای عصبی مصنوعی است میتواند به تأثیر سیاستگذاری قیمتی و حتی تنظیم بازار از طریق پیشبینی نوسانهای مختلف، کمک کند.
2-4- مطالعات خارجی
دوماک و شابسیژ[7] (1999) در تحقیقی به بررسی رفتار نرخ ارز و رشد اقتصادی کشورهای مصر، اردن، مراکش و تونس پرداختهاند. بررسیهای تجربی نشان میدهد که انحراف نرخ ارز تأثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد. بعلاوه نتایج به اهمیت دیگر عوامل مؤثر بر رشد، خصوصاً رشد سرمایه و رشد جمعیت اشاره میکند. همچنین گرینوی، نلر و ژانگ[8] (2008) با استفاده از دادههای بنگاههای تولیدی در بریتانیا، اثرات نااطمینانی نرخ ارز را روی تصمیمات برای ورود به بازار صادرات و کشش صادرات را آزمون کردهاند. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی نرخ ارز اثر کمی روی مشارکت بنگاهها در صادرات دارد امّا اثر معناداری روی کشش صادرات داشته است. هروارتز و وبر[9] (2007) در مطالعهای با عنوان نااطمینانی نرخ ارز و رشد تجاری، مدلهای خطی و غیرخطی را مقایسه کردهاند. در این مقاله آمده است که تقریباً همهی کارهای تجربی، یک رابطهی خطی را بین دو متغیر نااطمینانی نرخ ارز و رشد تجاری در نظر میگیرند و سپس به برآورد آن میپردازند و امکان وابستگی غیرخطی بین نااطمینانی نرخ ارز و تجارت را نادیده میگیرند. به علاوه، به طور گسترده از مدلهای رگرسیونی برای پیشبینی استفاده میشود. در این مقاله اثر نااطمینانی نرخ ارز روی صادرات و واردات منطقهای چندجانبه برای 15 کشور صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج از وجود رابطهی غیرخطی بین نااطمینانی نرخ ارز و رشد تجاری حکایت دارد. در مقالهای مشابه که توسط بوم، کاگلایان و بارکولاس[10](1999) فراهم شده، اثرات موقتی و دائمی انحرافات اجزای نرخ ارز را روی سوددهی بنگاه بررسی شده است. در این مقاله اشاره شده که انحرافات اجزاء نرخ ارز، نرخ رشد سوددهی بنگاه را نامعین کرده است امّا این اثرات قابل پبشبینیاند. یک انحراف دائمی(موقتی) در اجزاء نرخ ارز از روند عمومی نرخ ارز، منجر به تغییرات عمده(جزئی) در نرخ رشد سوددهی بنگاه میشود. بنابراین منبع و سرچشمهی ناپایداری در نرخ ارز در آنالیز اثرات آن اهمیت مییابد. همچنین رویز[11](2005) اثرات تورم و نااطمینانی نرخ ارز را روی فعالیتهای واقعی اقتصاد آزمون کرده است. با استفاده از مدل GARCH، میزان انحرافات نرخ ارز محاسبه شده است. نتایج پیشنهاد میکند که نااطمینانی در مورد نرخ ارز هیچ اثری روی تولید یا صادرات نداشته است و تنها نااطمینانی در مورد تورم است که روی تولید اثر منفی داشته است. بعلاوه هدف از مقالهای که توسط بکر و هال[12] (2004) نوشته شده این است که نقش نااطمینانی نرخ ارز را روی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در برنامهی تحقیق و توسعه صنایع در بریتانیا با استفاده از یک مدل اقتصاد سنجی، بررسی کند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که افزایش در ناپایداری نرخ ارز دلار-یورو گرایش به جابجایی سرمایهگذاری روی برنامهی تحقیق و توسعه از منطقهی اروپا به بریتانیا دارد. در مقالهای مشابه که توسط بارل، هال و گوتسچاک[13](2004) نوشته شده رابطهی بین نااطمینانی نرخ ارز و جایگاه سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایلات متحده آمریکا در اروپا را مورد بررسی قرار داده است. در این تحقیق سرمایهگذاری ایلات متحده آمریکا در بریتانیا و قارهی اروپا، در قالب هفت صنعت برآورد شده است. نتایج نشان میدهد که سرمایهگذاری ایلات متحده آمریکا در اروپا گرایش به ریسک گریز بودن دارد و در نتیجه در صورت وجود ناپایداری نرخ ارز از میزان سرمایهگذاری آن کاسته میشود. در این مقاله عنوان شده که شواهد قویای وجود دارد که نشان میدهد بریتانیا نسبت به منطقهی اروپا برای سرمایهگذاری ایلات متحده آمریکا ترجیح داده میشود. زیرا یک افزایش در همبستگی بین نرخ ارز استرلینگ- دلار گرایش به انتقال سرمایه ایلات متحده آمریکا از منطقهی اروپا به بریتانیا دارد. همچنین بوم و کاگلایان[14](2008) در مقالهای تحت عنوان ناپایداری جریانات تجارت بینالمللی و نااطمینانی نرخ ارز، نشان میدهد که شواهد تجربی گردآوری شده از دادههای کشورهای اروپایی، دیگر کشورهای صنعتی و کشورهای جدیداً صنعتی شده، روی دورهی زمانی 2006- 1980، حکایت از آن دارد که نااطمینانی نرخ ارز یک اثر مثبت و معنادار روی ناپایداری جریانات تجاری دوجانبه دارد. یک واحد افزایش انحراف استاندارد در نااطمینانی نرخ ارز منجر به 8 درصد افزایش در ناپایداری تجارت میشود. این اثرات روی جریان تجاری برای کشورهای صنعتی و کشورهای جدیداً صنعتی شده، متفاوت است. بر خلاف یافتههای اولیه، این مقاله همچنین پشنهاد میکند که نااطمینانی نرخ ارز حجم جریانات تجاری را در هیچ کدام از کشورهای صنعتی و کشورهای جدیداً صنعتی شده، تحت تأثیر قرار نمیدهد. در مقالهای که توسط چوو، شلدون و مککریستون[15](2002) نوشته شده، با توجه به جریانات تجارت دو جانبه در بین کشورهای توسعهیافته در دورهی زمانی 1995- 1974، اثر نااطمینانی نرخ ارز را روی رشد تجارت بخش کشاورزی در مقایسه با دیگر بخشها بررسی کرده است. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی نرخ ارز، اثر منفی معناداری روی تجارت بخش کشاورزی در این دوره داشته است. به علاوه، اثر منفی این نااطمینانی روی تجارت بخش کشاورزی در مقایسه با دیگر بخشها، معنادارتر بوده است. در مقالهای مشابه، هالی[16](1995) اثر نااطمینانی نرخ ارز را روی کارایی صادرات بررسی کرده است. در این مقاله محقق دو کار را انجام داده است: اول، آزمون کرده است که چطور نااطمینانی نرخ ارز میتواند روی هر دو مورد عرضه و تقاضا برای صادرات اثر کند. سپس او با استفاده از مدل ARCH تعمیم یافته(GARCH)، نوسانات نرخ ارز را معرفی میکند. نتایج پیشنهاد میکنند که نااطمینانی نرخ ارز روی عرضهی صادرات اثر گذار است امّا اثر معناداری روی تقاضای صادرات ندارد. همچنین هایاکاوا و کیمورا[17](2009) تأثیر ناپایداری نرخ ارز را روی تجارت بینالملل در شرق آسیا مورد مطالعه قرار داده است. نتایج به طور خلاصه عبارتند از: اول، تجارت بینالمللی در شرق آسیا توسط ناپایداری در نرخ ارز، نسبت به دیگر مناطق به طور جدی تأثیر میپذیرد و کاهش پیدا میکند. دوم، یک بخش مهمی از تجارت که کاهش مییابد تجارت کالاهای واسطهای در شبکههای بینالملل تولید هست، که کاملاًًًًًً نسبت به ناپایداری نرخ ارز در مقایسه با انواع دیگر تجارت حساس است و بخش مهمی از تجارت شرق آسیا را به خود اختصاص داده است. سوم، اثر منفی ناپایداری بزرگتر از هزینه تعرفهها و کمتر از هزینههای مربوط مسافت در شرق آسیا میباشد. در مقالهای مشابه که توسط آریز، اسنگ و اسلوتج[18](2008) نوشته شده است به طور تجربی اثر ناپایداری نرخ ارز واقعی را روی جریانات صادراتی هشت کشور آمریکای لاتین به طور فصلی برای دوره 2004- 1973 بررسی کرده است. نتایج اصلی این مطالعه نشان میدهد که افزایش در ناپایداری نرخ ارز واقعی و نااطمینانی نرخ ارز، اثر منفی معناداری روی تقاضای صادرات در کوتاهمدت و بلندمدت در هر یک از هشت کشور آمریکای لاتین داشته است. دوربک[19](2008 ) اثر ناپایداری نرخ ارز را روی وضعیت اقتصادی مناطق شرق آسیا بررسی میکند. شرق آسیا توسط تولیدات پیچیده و شبکههای توزیع، مشخص شده است که امکان تفکیک تولیدات بین کشورهای منطقه بر پایه مزیت همکاری را میدهد. این شبکهها سودهای کارایی بزرگی را ایجاد کردهاند. ناپایداری نرخ ارز، توسط افزایش نااطمینانی، ممکن است سودهای منطقهای ناشی از فروپاشی مرزها را کاهش دهد. این مقاله معرفی میکند شواهدی را که ناپایداری نرخ ارز جریان تجاری اجزاء الکترونیکی در شرق آسیا را کاهش داده است. اجزاء الکترونیکی بزرگترین جزء از کالاهای واسطهای تجاری در این شبکهها میباشد. این نتایج اشاره میکند که سیاستگذاران بایستیی این مسئله را بررسی کنند که چگونه میتوان نرخهای ارز را در این منطقه به منظور محیا کردن یک بستر مناسب و باثبات در شرق آسیا برای شبکههای تولید، تثبیت کنند. بعلاوه مقالهای که توسط آریستوتلس[20](2001) نوشته شده است، اثر ناپایداری نرخ ارز و نظامهای ارزی را روی صادرات انگلیس به آمریکا با استفاده از دادههای مربوط به دوره 1999- 1889 بررسی کرده است. یافتههای تجربی بیان میکنند که هیچ یک از متغیرهای ناپایداری نرخ ارز و اختلاف نظامهای ارزی، اثری روی حجم صادرات برای دورهی مورد بررسی نداشته است. هال و همکاران[21](2005) رابطهی ناپایداری نرخ ارز و کارایی صادرات را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادهاند. در این مقاله اشاره شده است که مطالعاتی که بین اقتصادهای نوظهور و دیگر کشورهای توسعهیافته، تفاوت قابل نشدهاند، به نتایجی از اثرات منفی و معنادار ناپایداری نرخ ارز روی تجارت رسیدهاند. در این مقاله اثرات ناپایداری نرخ ارز را روی صادرات برای 10 اقتصاد نوظهور و 11 کشور توسعهیافته دیگر که در طی دوره مورد بررسی جزء اقتصادهای نوظهور قرار نداشتند، بررسی شده است. در این تحقیق از مجموعه دادههای پانل برای دورهی سهماه نخست 1980 تا سه ماه آخر 2006 برای اقتصادهای نوظهور و سهماه نخست 1980 تا سه ماه آخر 2005 برای دیگر کشورهای توسعهیافته، استفاده شده است. نتایج بررسیها برای یازده کشور توسعهیافته مشابه نتایج دیگر مطالعات صورت گرفته در این زمینه میباشد. در مقابل، نتایج برای اقتصادهای نوظهور، اثر منفی و معنادار ناپایداری نرخ ارز روی صادرات برای این کشورها را نشان نمیدهد. یافتهها پیشنهاد میکند که بازارهای باز سرمایه در کشورهای نوظهور ممکن است اثر منفی نوسانات نرخ ارز روی صادرات را کاهش داده است. همچنین در مقالهای که توسط باگلا، بکچتی و حسن[22](2006) گردآوری شده است، با به کارگیری یک شاخص مناسب برای نرخ ارز واقعی که در آن نرخ ارزهای دوطرفه برای بخشهای وابسته به صورت وزنی میباشند، نتیجه شده است که ناپایداری نرخ ارز واقعی اثر معناداری روی رشد درآمد سرانه دارد. همچنین نتایج نشان میدهند که این اثر(هزینه ناپایداری) میتواند با یک اثر منفی و معنادار روی رشد، ناشی از اتخاذ یک نظام نرخ ارز ثابت مطابق باشد. در مقالهای که توسط رحمان و سرلتیس[23](2009) نوشته شده است با استفاده از روش حداکثر درست نمایی با اطلاعات کامل اثر نااطمینانی نرخ ارز را روی صادرات بررسی کردهاند. شاخصی که میزان نااطمینانی نرخ ارز را محاسبه میکند، انحراف استاندار شرطی از خطای پیش بینی تغییر در نرخ ارز، میباشد. در این مقاله اثرات نااطمینانی نرخ ارز روی صادرات از هم تفکیک شدهاند و همچنین مورد آنالیز قرار گرفته شده که چطور صادرات به شوکهای نرخ ارز واکنش نشان میدهد. سپس مدلی با استفاده دادههای ماهیانه برای آمریکا روی دورهای که نظام نرخ ارز شناور حاکم بوده(از 1973)، برآورد شده است. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی نرخ ارز یک اثر منفی و معنادار روی صادرات آمریکا داشته است. همچنین سان و همکاران[24](2002) در مقالهای به بررسی اثر نااطمینانی نرخ ارز روی تجارت جهانی گندم پرداختهاند. در این مقاله میزان ناپایداری نرخ ارز در کوتاهمدت و بلندمدت محاسبه شده و با یکدیگر مقایسه شدهاند. هر دو میزان ناپایداری نرخ ارز، اثرات منفی روی تجارت جهانی گندم را، با اثری حتی بزرگتر در بلندمدت، ارائه دادهاند. چن[25](2004) رابطهی بین نوسانات نرخ ارز واقعی و شوکهای پولی را آزمون کرده است. در این مقاله، از مدل VAR و از دادههای بلندمدت مربوط به آمریکا و بریتانیا در دورهی 1995-1889 استفاده شده است. بر طبق تجزیه واریانس، در این مقاله اشاره شده که شوکهای پولی میتواند نزدیک به 50 درصد از واریانس نرخ ارز واقعی را در دوره بلندمدت تحت بررسی، توضیح دهد. مشابهاً کمپل و لپام[26](2002) رابطهی بین نوسانات نرخ ارز واقعی و تجارت خردهفروشی صنایع در مرز آمریکا و کانادا بررسی کردهاند. در این مقاله اشاره شده که مصرف کنندگانی که در نزدیکی مرز آمریکا و کانادا زندگی میکنند میتوانند هزینههایشان را بین این دو کشور تغییر دهند، بنابراین نوسانات نرخ ارز میتوانند به عنوان شوک تقاضا عمل کند. با استفاده از دادههای سالیانه، اثر نرخ ارز واقعی روی تعداد بنگاهها و متوسط اشتغال آنها در مناطق مرزی برای چهار صنعت خردهفروش برآورد شده است. در سه مورد از چهار صنعت، ملاحظهشده است که بنگاههای عامل به طور همزمان و یا با یک وقفه یکساله عکسالعمل نشان دادهاند. در مقالهای مشابه که توسط چئونگ، لو و پودیونسکی[27](2004) نوشته شده است اثر ناپایداری نرخ ارز را روی جریانات تجاری دو جانبهی آمریکا و بریتانیا بررسی کرده است. در این مقاله اشاره شده که از مدل ARCH تعمیمیافته(GARCH) برای اندازهگیری نااطمینانی نرخ ارز استفاده شده است و به عنوان متغیر جایگزین برای نااطمینانی نرخ ارز واقعی در نظر گرفته میشود. نتایج این تحقیق نشان میدهد که نااطمینانی نرخ ارز یک اثر منفی و معنادار از نظر آماری روی واردات آمریکا از بریتانیا داشته است. همچنین بوم و کاگلایان[28](2007) اثر ناپایداری نرخ ارز روی حجم و ناپایداری صادرات دوطرفه را مورد مطالعه قرار داده و به طور تجربی، با ملاحظهی جریانات تجاری واقعی دو جانبه برای مجموعهی وسیعی از کشورها روی دورهی 1998- 1980 پرداختهاند. در این مطالعه متغیرهای جایگزین برای ناپایداری جریانات تجاری و نرخ ارز واقعی، بعد از بررسیهای موشکافانهی خصوصیات سری زمانی این متغیرها در نظر گرفته شده است. مشابه یافتههای تئوریهای اولیه و مطالعات تجربی، نتایج اولیهی این بررسی نشان میدهد که اثر نااطمینانی نرخ ارز روی جریانات تجاری، نامعین است. نتایج ثانویهی نشان میدهد که ناپایداری نرخ ارز یک اثر مثبت و معنیداری روی ناپایداری جریانات تجاری دوطرفه دارد. مقالهای که توسط ازترک و همکارش[29](2006) نوشته شده است اثر ناپایداری نرخ ارز روی صادرات کشور ترکیه با توجه به مدل همانباشتگی، به صورت ماهیانه روی دورهی 2002-1989 آزمون کردهاند. نتایج مهم این مطالعه نشان میدهد که افزایش در ناپایداری نرخ ارز واقعی یا مشابهاً نااطمینانی نرخ ارز، یک اثر منفی معنادار روی تقاضای صادرات اعمال میکند. همچنین آزید، جمیل و کوثر[30](2005) اثر ناپایداری نرخ ارز را روی محصولات تولید شده در اقتصاد کشور پاکستان بررسی میکند. در این مطالعه بعد از معرفی مختصر تئوریهای پایهای و تحقیقات تجربی، رابطهی بین این دو متغیر برآورد شده است و از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیمیافته(GARCH) برای محاسبهی نااطمینانی نرخ ارز استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که ناپایداری نرخ ارز اثر معناداری روی تولید ندارد. در مقالهای مشابه احمد[31](2009) به طور تجربی به بررسی تأثیر ناپایداری نرخ ارز روی رشد صادرات دو جانبه پرداخته است. برای برقرار کردن رابطهی تجربی بین ناپایداری نرخ ارز و اثر آن روی رشد صادرات، تکنیک تصحیح خطا و مدل همانباشتگی با توجه به دادههای دورهی زمانی 2008- 2003 مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به بررسیهای صورت گرفته، نتایج نشان میدهد ناپایداری نرخ ارز یک اثر منفی و قابل توجه در کوتاهمدت و بلندمدت روی صادرات دو جانبه با شرکای تجاری مهم دارد. همچنین در مقالهای که توسط اشنابل[32](2008) نوشته شده، ناپایداری نرخ ارز و رشد در اقتصادهای باز کوچک منطقهی یورو مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله آمده که بعد از معرفی یورو در ژانویه 1999، پایداری نرخ ارز در منطقهی یورو در حال افزایش است. این مقاله اثر پایداری نرخ ارز را روی رشد اقتصادی برای 41 اقتصاد باز کوچک بررسی میکند و از تجارت بینالمللی، تحرکات بینالمللی سرمایه و ثبات اقتصادی به عنوان مهمترین مجراهای اثر گذاری پایداری نرخ ارز روی رشد، یاد شده است. برآوردهای پانل حاصل از این مطالعه آشکار میکند که رابطهی قوی منفی بین ناپایداری نرخ ارز و رشد اقتصادی وجود دارد.
تعداد صفحه :884
قیمت :37500 تومان